C˛mic Nostrum, la fira de Mallorca

Autor convidat / autor invitado / guest artist: Mohammed Nadrani

aavc | 12 Abril, 2009 18:19

 

 

MOHAMMED NADRANI
Autor convidat / autor invitado / guest artist
Còmic Nostrum, 22, 23 i 24 de maig / mayo / may
Centre Cultural de La Misericòrdia, Palma.
MALLORCA, 2009

 

 

Mohammed Nadrani (Marroc)

 

Mohammed Nadrani va néixer a les muntanyes del Rif l’any 1954. Quan era jove va ser un actiu marxista-leninista i va ser arrestat durant les protestes estudiantils de 1976. Actualment, Nadrani fa feina com a caricaturista per al diari àrab Al-Ayyam. La seva aventura artística va començar quan va trobar un tros de carbó a la cel·la, cosa que el va dur finalment a publicar un llibre de còmics de 48 pàgines titulat Les Sarcophages du complexe, i que tracta sobre la forma dictatorial de governar del rei marroquí Hassan II.

Abans de trobar aquell tros de carbó, vaig treballar amb un pinzell que vaig fer amb trossos dels meus calçons”, conta al seu llibre. Feia sevir cafè com a tinta. Després de ser arrestat, Nadrani va anar a la presó sense cap tipus de judici, com una mòmia al seu taüt, i va passar per tres llocs secrets: el complex de Rabat, que va donar lloc al títol del seu llibre, Agdz i Kalaât Mgouna. Va ser alliberat finalment el 31 de desembre de 1984. “Estic molt orgullós d’aquest llibre de còmics”—diu— “i el faig servir per lluitar contra la gent que va tractar de danyar-me amb tortures.”

 

Llibertat de premsa

Mohammed Nadrani no és l’únic artista de còmics marroquí que ha passat un temps a la presó. El periodista Abdelaziz Mouride també va ser empresonat des de 1974 fins al 1984 perquè era membre d’un moviment d’esquerres. Va crear el llibre de còmics On affame bien les Rats, en què narrà la seva experiència.

Tot i això, el rei Mohammed VI, fill i successor de Hassan II, va posar fi als dies de la mà de ferro al Marroc, en part a causa d’aquests còmics. Ara els artistes marroquins gaudeixen de més llibertat i a la ciutat de Tetuan fins i tot tenen el Festival Internacional del Còmic.

A altres països de la zona del Magrib (nord-oest d’Àfrica) això no és sempre fàcil. El caricaturista tunisià Chedly Belkhamsa tranquil si no provoca el sensor, el caricaturista algerià Dilem va haver de passar uns mesos a la presó i el seu col·lega de professió Ali Melouah va haver d’escapar del país. L’artista de Líbia Az-Zwawi ha estat empresonat. L’artista més crític al nord d’Àfrica és Khalil Bendib, que va créixer al Marroc i Algèria. Actualment viu segur a Amèrica.

Mohammed Nadrani (Marruecos)
Mohammed Nadrani nace en 1954 en las montañas del Rif, Marruecos. Cuando era joven era un activo marxista-leninista que fue arrestado durante las protestas estudiantiles del 76. Hoy día, Nadrani trabaja como humorista gráfico en diario árabe Al-Ayyam. Su aventura artística empezó cuando encontró un trozo de carbón en la celda, hecho que le condujo finalmente a publicar el álbum Los sarcófagos del complejo, que trata la la forma dictatorial de gobernar del rey Hassán II.
Antes de encontrar aquel trozo de carbón, trabajé con un pincel que hice que pedazos de mis pantalones”, cuenta en el cómic. Utilizaba café como tinta. Después de ser arrestado, fue a prisión sin ningún tipo de juicio, como una momia en su ataud, pasando por tres cárceles secretas: el complejo de Rabat, que da título al álbum, Agdz y Kalaât Mgouna. Fue liberado el 31 de diciembre de 1984. “Estoy muy orgulloso de este cómic y lo utilizo para luchar contra la gente que trató de dañarme mediante torturas.”
Mohammed Nadrani (Morocco)
Mohammed Nadrani was born in the Rif Mountains. As a young man he was active in a Marxist-Leninist association and was arrested during the student protests of 1976. His artistic adventure began when he found a piece of charcoal in his cell, which eventually lead to the publication of a 48-page-long comic book titled 'Les Sarcophages du Complexe' about the Moroccan "years of lead" (the dictatorship under King Hassan II). Today, Nadrani works as a cartoonist for the Arab daily newspaper Al-Ayyam. In 2008, he published his second book, 'L'Emir Ben Abdelkrim', about the Rif War against the Spanish (1920-22).

 

Textos: NCDO Comitè Nacional de Cooperació Internacional i Desenvolupament Sostenible d'Holanda

 

Text: Netherlands NCDO

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb